Meniu de Paște. Ce preparate să alegi ca să nu ajungi la Urgențe!
Meniul de Paște, așa cum suntem noi românii obișnuiți, este plin cu „de toate”.
De la drob, la cozonac, de la borș de miel, la ouă decorate. Pe toate le găsești pe masa românului în ziua de Paște. Sigur, dacă ar sta doar acolo, ar mai fi cum ar mai fi, dar ce te faci când toate aceste bunătăți pascale ajung să fie consumate deodată?
Să ne amintim… În fiecare an, de sărbători, principalele jurnale TV sunt deschise de știri care anunță numărul persoanelor ajunse la Urgență. Toate, din cauza consumului necontrolat de alcool și mâncare tradițională de Paște.
Meniu de Paște. Ce să alegi ca să nu ajungi la Urgență?
Iată o întrebare la care l-am rugat pe Dan Bujor, consilier în nutriție, să răspundă. „Poate nu o să vă vină să credeți, dar eu sfătuiesc pe toată lumea la meniul de Paște să fie îmbelșugat. Îmbelșugat, dar consumat moderat. Dacă reușim să „construim” un meniu slab în calorii și grăsimi, credeți-mă că nu veți avea vreo problemă.
Friptura de miel, de exemplu, este un produs care se digeră greu. Acum… nu spune nimeni să excluzi friptura de miel din meniul de Paște. Ce spunem este ai grijă însă să nu o combini cu mult alcool și cu alte preparare specifice.
Altfel… îți spun că friptura de curcan sau cea din vrăbioară de vită pot fi o alegeri foarte potrivite”, explică specialistul.
Meniu de Paște. Borș de miel și pască cu brânză
De asemenea, borșul de miel poate fi înlocuit cu succes de borșul de curcan sau de legume. „Pasca poate fi preparată cu brânză slabă, iar dacă am ajuns aici musai nu trebuie să facem exces de ouă. Un ou pe zi, nici mai mult, nici mai puțin. Este foarte important pentru sănătatea ficatului tău”, mai spune Dan Bujor.
Meniu de Paște. Legumele obligatoriu de consumat în combinație cu produsele specific pascale
Conopidă, broccoli, fasole verde, salată, leurdă, lobodă… Atunci când ne referim la meniul de Paște, ne așteptăm să le regăsim în cantități importante pentru că oferă fix echilibrul alimentar de care avem nevoie pentru a trece cu bine peste provocările culinare care ți se arată în această perioadă.
De asemenea, trebuie să realizăm că anul acesta pericolul este exponențial mai mare pentru că, din cauza stării de urgență, ne vedem în imposibilitatea de a face mișcare, de a ieși la iarbă verde, practic suntem în imposibilitatea de a pune sângele în mișcare. „Indigestie, toxinfecție alimentară, coma alcoolică sunt situații medicale care apar, mai cu seamă, în perioada sărbătorilor. Aveți grijă ce și cum consumați, ce și cum combinați.
În plus, îmi doresc să mă opresc asupra alimentației în cazul celor mici. Excluse sunt experimentele sau încercările. În cazul celor mici, sărbătoare sau nu, continuăm alimentația obișnuită, de bază, fără propuneri de genul – hai să vedem dacă îi place asta sau asta”, explică dr. Laurențiu Petre, medic de familie.